Berättelser

 

Lärarinnan (ca anno 1958)

 

Detta utspelade sig en vinterdag i slutet av 50-talet då det var svårt att få tag i lärare till skolan på ön. Hur det nu var så hade någon ordnat fram en lärarinna som skulle komma med bussen som gick till Horns udde endast 1 gång per vecka. Sven och Mats från Händelöp tog "häckdröga", (bild på vad en drög är nedan) och drog den över isen bort till Horns udde, så att de kunde hjälpa lärarinnan med hennes antagligen tunga väska var tanken. Ur bussen klev en "fin" medelålders kvinna i hatt, lågskor, kappa och strumpbyxor.

Troligtvis trodde kvinnan att hon kunde ta bussen direkt till Händelöp, och att förbindelsen var bra så hon kunde ta sig till stan när hon ville, men eftersom det då ännu inte fanns någon bro var ju så inte fallet. Eftersom det var så mycket snö på isen så var det väldigt svårt att gå (speciellt i lågskor) så Sven och Mats fick helt enkelt stoppa lärarinnan i drögen och dra henne till Händelöp. Där väntade ett boende för lärarinnan som hon säkerligen inte var van vid. Vedeldad spis och utedass var nog inte standard i stan skulle jag tro, men eftersom bussen till/från Horns udde bara gick en gång i veckan så fick det vackert gå.

En vecka senare fick Sven och Mats återigen stoppa lärarinnan i drögen och dra henne till Horns udde till bussen. Jag behöver nog inte nämna att lärarinnan aldrig mer återvände till Händelöp?... Strax efter detta fick skolan på Händelöp läggas ner och barnen fick istället gå till skolan i Åldersbäck.

 

 

En drög är som en kälke med en spjälsäng ovanpå. En gick framför och drog i ett rep och en annan gick bakom och sköt på.